Grup de suport 🤗 Login

ADHD la persoanele în vârstă (geriatrie)

ADHD-ul este o tulburare de neurodezvoltare care afectează atât copiii, cât și adulții. Deși este mai frecvent diagnosticată la copii, un număr tot mai mare de studii au arătat că ADHD poate persista până la vârste înaintate și poate fi chiar diagnosticată la adulții mai în vârstă.

by Andrei Hodorog

ADHD la persoanele în vârstă (geriatrie)

Împarte acest articol!

ADHD la persoanele în vârstă (geriatrie)

ADHD la persoanele în vârstă (geriatrie)
💡
Nimic din ceea ce urmează NU reprezintă sfat medical. Bibliografia se regăsește în subsolul articolului.

Cu toate acestea, cercetările privind ADHD la vârste înaintate sunt relativ limitate în comparație cu literatura extinsă privind copiii și adulții mai tineri.
Prevalența ADHD-ului la persoanele în vârstă.

Deși cercetările privind incidența ADHD-ului la vârstnici sunt relativ limitate în comparație cu literatura extinsă privind copiii și adulții mai tineri, există câteva studii care au examinat prevalenta ADHD în cadrul acestui grup de vârstă.

Într-un studiu olandez cu 1813 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, prevalența ADHD pe baza auto-identificării a fost estimată la 1-2,5%, fără semne de scădere a intensității simptomelor la grupele de vârstă mai înaintată (Kooji et. al., 2005).

Într-un studiu olandez mai recent, Dutch Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) în rândul a 1494 de adulți cu vârste cuprinse între 60-94 de ani, după screening, au fost utilizate interviuri de diagnosticare. Prevalenta ADHD a fost estimată la 2,8%, bărbații și femeile raportând niveluri similare de simptome ADHD (Michielsen, M. et al., 2012).

Într-un studiu suedez efectuat în rândul a 2500 de persoane cu vârste cuprinse între 65-80 de ani, s-a constatat o ratá de prevalentá a ADHD de 3,3%, pe baza simptomelor ADHD din copilárie raportate (Guldberg-Kjar et. al, 2013).

💡
Invit pe toată lumea să se aboneze la newsletter și să considere abonamentul About ADHD România VIP (29 RON / lună) pentru susținere constantă! https://www.despreadhd.ro/#/portal/signup

Confruntarea cu ADHD-ul la vârste înaintate

Mai multe studii au raportat faptul că adulții în vârstă cu ADHD au rate mai mari de comorbidități psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia, în comparație cu adulții fără ADHD. În ceea ce urmează, vom ilustra în detaliu principalele arii de disfuncționalitate și dificultăți ale vieții experimentate de către adulții în vârstă cu ADHD și studiile, împreună cu care le evidențiază.

Dificultăți cognitive

Studiile sugerează că adulții în vârstă cu ADHD pot suferi un declin cognitiv mai mare în comparație cu colegii lor fără ADHD. Aceștia se pot lupta cu memoria, atenția și funcționarea executivă, ceea ce le poate afecta capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice și de a-și menține independența (Torgersen, Gjervan, & Rasmussen, 2006).

În cadrul studiului olandez al populatiei (LASA), au fost evaluate diferite sarcini din domeniile funcțiilor executive (viteza de procesare a informațiilor, atenția și memoria de lucru) (Semeijn EJ, Korten NC, Comijs HC, et al., 2015). În cadrul acestui studiu, ADHD-ul la adulții în vârstă a fost corelat negativ cu performanțele în cadrul atenției/memoriei de lucru. Cu toate acestea, după controlul pentru simptomele depresive, această asociere a dispărut. Prin urmare, asocierea dintre ADHD la adulții în vârstă și funcționarea cognitivă s-a datorat în principal simptomelor depresive.

Constatări similare au fost găsite în cadrul studiului australian intitulat Personalitate și sănătate de-a lungul vieții (PATH), care a arătat că la adulții în vârstă cu ADHD (68-74 de ani), depresia este un predictor mai puternic al unei performanțe cognitive mai slabe decât la adulții mai tineri cu ADHD (48-52 de ani) (Das D, Cherbuin N, Easteal S, et al., 2014).

Rezultatele studiului olandez LASA au arătat în continuare că adulții vârstnici de vârstă mai scăzută (60-70 de ani) au raportat mai multe simptome de ADHD decât grupul celor mai în vârstă (71-94 de ani) (Michielsen, M. et al., 2012). Acest lucru poate fi un indiciu al declin cognitiv timpuriu la cei cu simptome de ADHD. Constatări similare au fost găsite în cadrul proiectului australian PATH, in care a fost utilizată o listá de screening (Das D, Cherbuin N, Easteal S, et al., 2014).

În prezent, nu este încă clar dacă ADHD precede deteriorarea cognitivă din cadrul demenței sau dacă demența este o tulburare de sine stătătoare care apare adesea tardiv în decursul vieții, datorită unui declin cognitiv cu factori cauzali independenți. Studiile au arătat faptul că atât în demența cu corpi Lewy (LBD), cât și în ADHD, se poate observa un substrat hipo-dopaminergic si noradrenergic pare să joace un rol central în dezvoltarea demenței (Dougherty DD, Bonab AA, Spencer TJ, 1999; Durston S, Tottenham NT, Thomas KM, et al., 2003).

De asemenea, un studiu a arătat că frecvența unui diagnostic retrospectiv de ADHD în copilărie fost mai mare în rândul pacienților cu LBD decât în rândul adulților în vârstă fără LBD (Golimstok A, Rojas J, Romano M, et al. 2011).

Funcționarea socială și reglarea emoțională

ADHD-ul poate avea un impact asupra funcționării sociale la adulții în vârstă, ducând la dificultăți în formarea și menținerea relațiilor interpersonale, la un risc crescut de izolare socială și la provocări în ceea ce privește comunicarea (Michielsen et al., 2012). Adulții în vârstă cu ADHD ar putea avea dificultăți în reglarea emoțiilor, ceea ce duce la schimbări de dispoziție, iritabilitate și o vulnerabilitate crescută la stres și anxietate (Asherson, Chen, Craddock, & Taylor, 2007).

Într-un studiu calitativ american, au participat nouă femei în vârstă, cu vârste cuprinse între 62 și 91 de ani, toate diagnosticate cu ADHD după ce au împlinit 60 de ani (Henry E, Hill Jones S, 2012). Toate cele nouá femei aveau o tulburare depresiva comorbidă, iar șapte aveau o tulburare de anxietate comorbidă. Majoritatea femeilor s-au confruntat cu respingerea din partea colegilor în trecut, precum și în prezent. De asemenea, unele femei au raportat că s-au simțit diferite de ceilalți încă din copilărie.

În cadrul studiului olandez LASA, pentru 17 adulți în vârstă de 67-86 de ani din populatia generală olandeză a fost examinat modul în care ADHD ar fi putut afecta viața lor în timp ce participantii nu erau conștienți de diagnosticul lor (Michielsen, M. et al., 2015). Aproximativ jumătate au raportat că au avut o stimă de sine scăzutá, au depăsit limitele si s-au simtit diferiti de ceilalti in timpul vieții.

Provocări ocupaționale și financiare

Adulții mai în vârstă cu ADHD pot avea un istoric de rezultate slabe în cariera lor și pot avea dificultăți în ceea ce privește performanța la locul de muncă, gestionarea timpului și organizarea. Acest lucru poate duce la instabilitate financiară și la o calitate redusă a vieții (Kooij et al., 2019).

În cadrul unui studiu american, 24 de adulți în vârstă cu ADHD cu o medie de 66 de ani (68% bărbați) au fost întrebați despre calitatea vieții lor (Brod M. et al., 2012). Subiecții au raportat un venit mai mic din cauza cheltuielilor impulsive, un nivel educațional mai scăzut, performanțe mai slabe la locul de muncă și o mai mare izolare socială.

Diagnosticul ADHD la persoanele înaintate în vârstă

Michielsen, M. et al., 2012 examinează prevalența ADHD la adulții în vârstă și subliniază provocările în diagnosticarea condiției la această populație. Autorii au constatat că ADHD este adesea subdiagnosticat sau diagnosticat greșit la adulții în vârstă, ceea ce poate duce la un tratament și un sprijin inadecvat pentru cei afectați.

ADHD la adulții în vârstă este adesea însoțit de alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburările legate de consumul de substanțe, care pot complica diagnosticul și tratamentul (Davidson, 2008).
Acest lucru se poate datora mai multor motive, cum ar fi conștientizarea limitată în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, suprapunerea simptomelor cu alte afecțiuni corelate cu înaintarea în vârstă (precum declinul cognitiv, demența sau depresia) și lipsa unor criterii de diagnostic standardizate pentru adulții în vârstă (Ivanchak et al., 2011; Kooij et al., 2016).

Stevens et al., 2017 explorează efectele pe care înaintarea în vârstă le exercită asupra simptomelor ADHD și discută dacă adulții în vârstă pot avea nevoie de tratament pentru ADHD. Printre altele, autorii studiului au constatat faptul că adulții în vârstă pot dezvolta strategii de adaptare de-a lungul vieții, care pot masca simptomele ADHD, ceea ce poate duce la sub-diagnosticarea și tratarea insuficientă a acestui segment populație.

ADHD-ul cu debut tardiv

Unele studii au explorat conceptul de ADHD cu debut tardiv, care se referă la persoanele care dezvoltă simptomele ADHD pentru prima dată la vârsta adultă, inclusiv la vârste înaintate. Validitatea acestui concept rămâne controversată, deoarece unii cercetători susțin că aceste cazuri pot reprezenta o altă tulburare de neurodezvoltare sau pot fi rezultatul altor afecțiuni medicale.

Cu toate acestea, există studii care iau în serios explorarea acestui fenomen, atribuind cauzele unui cumul de factori, cum ar fi cerințele crescute ale vieții, modificări ale funcției cognitive sau alți factori legați de vârstă care demască simptome specifice ADHD-ului care nu au fost detectate anterior.

Moffitt T. et al. a elaborat un studiu longitudinal care pune sub semnul întrebării presupunerea că toate cazurile de ADHD la adulți își au originea în copilărie. Autorii au constatat că acele cazuri de ADHD la adulți erau în mare măsură independente de ADHD din copilărie, sugerând că ar putea exista diferite tipuri de ADHD cu traiectorii de dezvoltare distincte (Moffitt, T. et al., 2015).

Agnew-Blais, J. C. et al. explorează persistența, remisiunea și apariția simptomelor ADHD la adulții tineri. Cercetătorii au constatat că o proporție semnificativă de tineri adulți care îndeplineau criteriile pentru ADHD nu aveau un istoric de ADHD în copilărie. Ei subliniază importanța luării în considerare a posibilității apariției ADHD la vârsta adultă în timpul evaluărilor clinice (Agnew-Blais, J. C. et al., 2016).

Caye, A. et al. investighează traiectoriile simptomelor ADHD din copilărie până la vârsta adultă tânără, susținând existența unui subtip de ADHD cu debut tardiv. Autorii au constatat că un număr semnificativ de persoane din eșantionul lor care îndeplineau criteriile pentru ADHD la vârsta adultă tânără nu îndeplineau criteriile în copilărie (Caye, A. et al., 2016).

Într-un editorial, autorii discută implicațiile descoperirilor recente privind ADHD la adulți. Aceștia subliniază importanța luării în considerare a posibilității apariției ADHD la vârsta adultă și fac apel la mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine etiologia, diagnosticarea și tratamentul acestui fenomen (Faraone, S. V., & Biederman, J., 2016).

Un alt studiu contestă conceptul de ADHD cu debut tardiv prin efectuarea unor evaluări repetate și cuprinzătoare ale participanților cu vârste cuprinse între 10 și 25 de ani. Autorii au constatat că majoritatea cazurilor de ADHD aparent tardiv se explică mai bine prin simptome sub pragul din copilărie sau prin alte afecțiuni psihice (Sibley, M. H. et al., 2017).

Este important de notat că conceptul de apariție a ADHD mai târziu în viață rămâne dezbătut și că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege motivele care stau la baza apariției simptomelor ADHD la adulții mai în vârstă fără antecedente ale simptomatologiei specifice în copilărie.

Criterii de diagnostic în dezvoltare

Cercetătorii evidențiază faptul că criteriile de diagnosticare pentru ADHD, care au fost dezvoltate în principal pentru copii, ar putea să nu surprindă cu acuratețe manifestările tulburării la adulții în vârstă. În consecință, aceștia sunt de părere că sunt necesare criterii de diagnostic și instrumente de evaluare specifice acestui segment de vârstă pentru a diagnostica în mod obiectiv și a trata în mod eficient ADHD-ul în cadrul vârstnicilor.

Deși există un număr tot mai mare de cercetări privind ADHD la adulții în vârstă, criteriile de diagnostic specifice pentru acest grup de vârstă sunt încă în curs de dezvoltare. Majoritatea studiilor abordează necesitatea unor criterii de diagnostic specifice vârstei, dar puține propun criterii explicite pentru diagnosticarea ADHD la persoanele în vârstă.

Michielsen, M. et al. investighează prevalența ADHD la adulții în vârstă din Olanda și subliniază necesitatea de a îmbunătăți instrumentele și criteriile de diagnosticare pentru această populație. Autorii sugerează că este posibil ca criteriile de diagnosticare existente să nu surprindă întreaga gamă de simptome ADHD la adulții în vârstă, ceea ce duce la sub-diagnosticare și tratament inadecvat (Michielsen, M. et al., 2012).

Goodwin, G. M., & Young, A. H. au dezvoltat un ghid, care deși se concentrează pe tulburarea bipolară, oferă un exemplu de abordare a elaborării criteriilor de diagnostic și a ghidurilor de tratament pentru adulții în vârstă cu tulburări psihiatrice. Acesta subliniază importanța luării în considerare a factorilor legați de vârstă, cum ar fi comorbiditățile medicale și declinul cognitiv, atunci când se diagnostichează și se tratează tulburările de sănătate mintală la adulții în vârstă (Goodwin, G. M., & Young, A. H., 2016).

Declarația de consens europeană actualizată privind diagnosticul și tratamentul ADHD la adulți, actualizată la finele anului 2018 discută provocările legate de diagnosticarea și tratarea ADHD la adulți, în special la adulții în vârstă, și subliniază necesitatea unor criterii de diagnostic și instrumente de evaluare specifice vârstei. Autorii oferă o declarație de consens actualizată cu privire la diagnosticarea și tratamentul ADHD la adulți în Europa, luând în considerare diferențele de prezentare a simptomelor și de afectare funcțională de-a lungul vieții (Kooij et al., 2018).

Tratamentul pacienților în vârstă cu ADHD

În ciuda tuturor acestor dificultăți, tratamentele farmacologice și non-farmacologice, informarea și sprijinul social, pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Intervenții farmacologice

Medicamentele stimulante, cum ar fi metilfenidatul și amfetamina, sunt prescrise în mod obișnuit pentru ADHD și s-au dovedit a fi eficiente la adulții în vârstă. Având în vedere schimbările survenite în ritmul de metabolizare al medicamentelor și potențialul mai ridicat de efecte secundare, unii profesioniști sunt de părere că pot fi necesare doze mai mici și o titrare mai precaută (Torgersen et al., 2008; Kooij et al., 2016).

Un studiu descrie o femeie în vârstă de 67 de ani cu deficit de atenție (Da Silva MA, Louza M, 2008). Ea a fost tratată cu trei doze zilnice de 10 mg de metilfenidat. Dupá 2 săptămâni, ea si 2 familia ei au raportat o îmbunătățire mult mai mare a concentrării și a viziunii de ansamblu asupra activităților zilnice.

O experientă similară a fost descrisă la un bărbat de 55 de ani cu ADHD (Biederman J., 1998). Folosind trei doze zilnice de 10 mg de metilfenidat, acesta a raportat un efect imediat care l-au ajutat să se concentreze și să finalizeze sarcinile.

Un studiu pilot la 11 pacienți care a utilizat metilfenidat a fost realizat în Israel la pacienții cu ADHD cu vârste cuprinse între 56 și 70 de ani, folosind diferite doze zilnice de metilfenidat, variind între 50 și 108 mg/zi (Manor I, Rozen S, Zemishlani Z, et al., 2011). Nouă din cei 11 pacienți au răspuns la medicație.
Într-un alt studiu deschis, efectuat pe 113 pacienți cu ADHD cu vârsta de peste 50 de ani care au fost tratați cu medicatie pentru ADHD, s-a înregistrat un răspuns clinic la simptomele de neatentie (Lensing MB, Zeiner P, Sandvik L, et al., 2015).

Un studiu de caz olandez a raportat tratamentul unui bărbat în vârstă de 81 de ani cu ADHD, care foloseadexamfetamină (Standaert W, Kooij JJ, Kok RM, 2010). Simptomele pacientului s-au ameliorat cel mai mult folosind un program de administrare a dozelor la fiecare 3 ore cu dexamfetamină cu durată de acțiune scurtă. După 4 săptămâni, severitatea simptomelor ADHD a fost redusă, după cum a confirmat și soția sa. Efectele secundare (nervozitatea și palpitațiile) s-au manifestat la începutul tratamentului, dar acestea au dispărut după câteva săptămâni.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT)

CBT-ul poate ajuta pacienții să dezvolte abilități de organizare, strategii de gestionare a timpului și tehnici de reglare emoțională. Cercetătorii arată faptul că terapia CBT poate fi adaptată pentru persoanele în vârstă, devenind astfel eficientă, mai ales împreună cu psihoeducația prin furnizarea de informații despre această tulburare pacienților și familiilor acestora (Michielsen et al., 2015; Safren et al., 2010).

Sprijinul social

Wiggins et al. evidențiază faptul că adulții în vârstă cu ADHD pot beneficia de sprijin-ul social, care îi poate ajuta să își gestioneze mai bine simptomele și să reducă sentimentul de izolare. Acest lucru poate include sprijin din partea prietenilor, a membrilor familiei sau a grupurilor de sprijin organizate (Wiggins et al., 2019).

Concluzie

În concluzie, diagnosticarea ADHD la adulții în vârstă poate fi dificilă din cauza suprapunerii simptomelor cu alte afecțiuni legate de vârstă și a lipsei unor criterii de diagnostic standardizate. Abordările de tratament pentru adulții în vârstă cu ADHD includ intervenții farmacologice și non-farmacologice, sprijin social și modificări ale stilului de viață.
Literatura de specialitate evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine și a aborda nevoile unice ale adulților în vârstă cu ADHD.

💡
Dacă acest articol ți-a fost de folos și dorești să susții creșterea acestui proiect și crearea de articole și resurse gratuite noi, poți dona dând click aici.
💡
Alătură-te grupului About ADHD România pe Facebook!
💡
Urmărește About ADHD România pe Facebook, pentru ultimele articole, live-uri și alte resurse.
💡
Informațiile prezentate pe acest site sunt oferite cu intenția de a servi drept resurse educaționale de bază și nu sunt menite să substituie consilierea profesională specializată.

Dacă sunteți o persoană în căutare de îndrumare pentru dvs. și/sau pentru o altă persoană aflată în grija dvs., este esențial să consultați direct un medic sau un specialist în sănătate mintală calificat pentru a primi sfaturi personalizate și adaptate specificităților situației personale. Această abordare asigură că veți beneficia de o îndrumare profesională înțeleaptă și cu adevărat relevantă pentru nevoile dvs. unice. Puteți găsi o listă de recomandări din comunitate pe site-ul DoctorADHD.com

Dacă sunteți un profesionist, accentuăm importanța angajamentului dvs. într-un proces continuu de formare profesională și educație, precum și necesitatea obținerii de supervizare clinică adecvată.

Bibliografie (click pentru a expanda)

Agnew-Blais, J. C., Polanczyk, G. V., Danese, A., Wertz, J., Moffitt, T. E., & Arseneault, L. (2016). Evaluation of the persistence, remission, and emergence of attention-deficit/hyperactivity disorder in young adulthood. JAMA Psychiatry, 73(7), 713-720. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2016.0465

Asherson, P., Chen, W., Craddock, B., & Taylor, E. (2007). Adult attention-deficit hyperactivity disorder: recognition and treatment in general adult psychiatry. The British Journal of Psychiatry, 190(1), 4-5. https://doi.org/10.1192/bjp.bp.106.026484

Caye, A., Rocha, T. B. M., Anselmi, L., Murray, J., Menezes, A. M. B., Barros, F. C., Gonçalves, H., Wehrmeister, F., Jensen, C. M., Steinhausen, H. C., Swanson, J. M., Kieling, C., & Rohde, L. A. (2016). Attention-deficit/hyperactivity disorder trajectories from childhood to young adulthood: Evidence from a birth cohort supporting a late-onset syndrome. JAMA Psychiatry, 73(7), 705-712. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2016.0465

Davidson, M. A. (2008). ADHD in adults: a review of the literature. Journal of attention disorders, 11(6), 628-641. https://doi.org/10.1177/1087054707310878

Ivanchak, N., Abner, E. L., & Carr, S. A. (2011). Attention-deficit/hyperactivity disorder in older adults: Prevalence and possible connections to mild cognitive impairment. Current Psychiatry Reports, 13(5), 381-387. https://doi.org/10.1007/s11920-011-0219-4

Kooij, J. J. S., Aeckerlin, L. P., & Buitelaar, J. K. (2001). Functioning, comorbidity and treatment of 141 adults with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) at a Psychiatric Outpatients' Department. European Psychiatry, 16(3), 162-169. https://doi.org/10.1016/S0924-9338(01)00562-0

Kooij, J. J. S., Bijlenga, D., Salerno, L., Jaeschke, R., Bitter, I., Balázs, J., ... & Caci, H. (2019). Updated European Consensus Statement on diagnosis and treatment of adult ADHD. European Psychiatry, 56, 14-34. https://doi.org/10.1016/j.eurpsy.2018.11.001

Kooij JJ, Buitelaar JK, Van Den Oord EJ, et al. Internal and external validity of attention-deficit hyperactivity disorder in a population- based sample of adults. Psychol Med. 2005;35(6):817–827.

Kooij, J. J. S., Buitelaar, J. K., van den Oord, E. J., Furer, J. W., Rijnders, C. A., & Hodiamont, P. P. (2005). Internal and external validity of attention-deficit hyperactivity disorder in a population-based sample of adults. Psychological Medicine, 35(6), 817-827. https://doi.org/10.1017/S003329170400337X

Kooij, J. J. S., Michielsen, M., Kruithof, H., & Bijlenga, D. (2016). ADHD in old age: A review of the literature and proposal for assessment and treatment. Expert Review of Neurotherapeutics, 16(12), 1371-1381. https://doi.org/10.1080/14737175.2016.1255553

Michielsen, M., Comijs, H. C., Semeijn, E. J., Beekman, A. T., Deeg, D. J., & Kooij, J. J. S. (2015). The comorbidity of anxiety and depressive symptoms in older adults with attention-deficit/hyperactivity disorder: A longitudinal study. Journal of Affective Disorders, 170, 166-172. https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.08.058

Michielsen, M., Semeijn, E., Comijs, H. C., van de Ven, P., Beekman, A. T., Deeg, D. J., & Kooij, J. J. (2012). Prevalence of attention-deficit hyperactivity disorder in older adults in The Netherlands. The British Journal of Psychiatry, 201(4), 298-305. https://doi.org/10.1192/bjp.bp.111.101196

Moffitt, T. E., Houts, R., Asherson, P., Belsky, D. W., Corcoran, D. L., Hammerle, M., Harrington, H., Hogan, S., Meier, M. H., Polanczyk, G. V., Poulton, R., Ramrakha, S., Sugden, K., Williams, B., Rohde, L. A., & Caspi, A. (2015). Is adult ADHD a childhood-onset neurodevelopmental disorder? Evidence from a four-decade longitudinal cohort study. American Journal of Psychiatry, 172(10), 967-977. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2015.14101266

Safren, S. A., Sprich, S., Mimiaga, M. J., Surman, C., Knouse, L., Groves, M., & Otto, M. W. (2010). Cognitive behavioral therapy vs relaxation with educational support for medication-treated adults with ADHD and persistent symptoms: A randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association, 304(8), 875-880. https://doi.org/10.1001/jama.2010.1192

Semeijn, E. J., Korten, N. C. M., Comijs, H. C., Michielsen, M., Deeg, D. J. H., Beekman, A. T. F., & Kooij, J. J. S. (2013). Informant-rated versus self-rated ADHD symptoms in adults. Journal of Attention Disorders, 17(8), 699-707. https://doi.org/10.1177/1087054712443152

Sibley, M. H., Pelham, W. E., Derefinko, K. J., Kuriyan, A. B., Sanchez, F., & Graziano, P. A. (2016). A pilot trial of supporting teens' academic needs daily (STAND): A parent-adolescent collaborative intervention for ADHD. Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment, 38(1), 49-61. https://doi.org/10.1007/s10862-015-9489-4

Stevens, L., Owens, J., & Schaefer, C. (2017). Age-related effects on symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder: Is treatment needed in older adults? Clinical Gerontologist, 40(1), 14-27. https://doi.org/10.1080/07317115.2016.1253742

Torgersen, T., Gjervan, B., & Rasmussen, K. (2006). ADHD in adults: A study of clinical characteristics, impairment and comorbidity. Nordic Journal of Psychiatry, 60(1), 38-43. https://doi.org/10.1080/08039480500520665

Torgersen, T., Gjervan, B., & Rasmussen, K. (2008). ADHD in adults: A study of clinical characteristics, impairment and comorbidity. Nordic Journal of Psychiatry, 62(1), 38-43. https://doi.org/10.1080/08039480701651121

Wiggins, D., Singh, K., Getz, H. G., & Hutchins, D. E. (2019). Effects of brief group intervention for adults with attention deficit/hyperactivity disorder. Journal of Mental Health Counseling, 41(1), 47-63. https://doi.org/10.17744/mehc.41.1.05