Grup de suport 🤗 Login

Istoria metilfenidatului (substanța activă din Concerta)

De la sinteza sa în 1944 până la utilizarea largă de astăzi, metilfenidatul a trecut prin diverse etape, de la medicament pentru depresie la tratament pentru ADHD. Controversele și dezbaterile reflectă schimbările în percepția societății asupra sănătății mintale și a tratamentelor farmacologice.

by Andrei Hodorog

Chimistul Leandro Panizzon și soția sa, Margarita a folosit Ritalin pentru a compensa tensiunea arterială scăzută.
Chimistul Leandro Panizzon și soția sa, Margarita (poreclită Rita), care a folosit Ritalin pentru a compensa tensiunea arterială scăzută.

Împarte acest articol!

Istoria metilfenidatului (substanța activă din Concerta)

Chimistul Leandro Panizzon și soția sa, Margarita a folosit Ritalin pentru a compensa tensiunea arterială scăzută.

Metilfenidatul a fost sintetizat pentru prima dată în 1944 de chimistul Leandro Panizzon și comercializat de compania elvețiană CIBA (acum Novartis). Panizzon a denumit medicamentul după soția sa Margarita, poreclită Rita, care a folosit Ritalin pentru a compensa tensiunea arterială scăzută.

În 1950, Panizzon împreună cu Max Hartmann au obținut un brevet american (numărul 2507631) pentru o metodă îmbunătățită de fabricație a metilfenidatului (Panizzon, 1944).

💡
Nimic din ceea ce urmează NU reprezintă sfat medical. Bibliografia se regăsește în subsolul articolului. Reclamele vintage au fost traduse în scop STRICT EDUCAȚIONAL și NU au ca scop promovarea vreunei substanțe.

Panizzon a devenit vice-director al companiei sale elvețiene CIBA (astăzi Novartis). El a murit în 2003. Cuplul a avut patru copii.

Panizzon a devenit vice-director al companiei sale elvețiene CIBA (astăzi Novartis).

Metilfenidatul în anii '50

Proprietățile stimulante ale metilfenidtului au fost raportate până în 1954, când metilfenidatul a intrat pe piață.

Charles Bradley, autorul primului studiu privind terapia farmacologică a ADHD-ului la copii și colegii

Descoperirea lui Charles Bradley și a colegilor săi a trecut neobservată timp de mai bine de 25 de ani. Unii au avansat rolul psihanalizei, care era foarte influentă la acea vreme, și ipoteza că problemele comportamentale ale copiilor nu aveau o bază biologică și erau rezultatul intervențiilor psihologice (Brown, 1998).

În 1957, studiul lui Denhoff, Laufer și Solomons a relansat interesul pentru tratamentul medicamentos al hiperkineziei, contribuind semnificativ la înțelegerea și tratarea a ceea ce astăzi numim Tulburare de Deficit de Atenție și Hiperactivitate (ADHD). Lucrarea a introdus conceptul de "tulburare hiperkinetică de impuls", descriind simptomele corespunzătoare ADHD-ului și stabilind-o ca o entitate clinică distinctă, facilitând astfel recunoașterea și diagnosticarea acestei tulburări.

Studiul a sugerat că ADHD ar putea avea o bază neurologică, nu doar comportamentală sau emoțională, propunând implicarea diencefalului în manifestarea simptomelor. Cercetătorii au demonstrat, prin metode inovatoare, existența unor diferențe neurobiologice între copiii cu și fără tulburare, consolidând ideea unei baze neurobiologice reale pentru ADHD.

Cel mai important, studiul a arătat eficacitatea amfetaminelor, în special a Benzedrinei, în ameliorarea simptomelor, oferind primele dovezi concrete că medicamentele stimulante pot trata ADHD. Aceasta a deschis calea pentru dezvoltarea de medicamente specifice, cum ar fi metilfenidatul (Ritalin), și a adus speranță părinților și educatorilor, deși a generat și dezbateri etice.

Studiul a adoptat o abordare holistică, recunoscând că, deși medicamentele sunt eficiente, alte forme de intervenție, precum psihoterapia sau sprijinul educațional, rămân esențiale. De asemenea, a subliniat importanța diagnosticului și intervenției timpurii, arătând cum simptomele netratate pot duce la probleme sociale și academice semnificative.

Prin schimbarea perspectivei asupra comportamentului copilului, studiul a contribuit la reducerea stigmatizării asociate tulburărilor comportamentale și a promovat o abordare mai empatică și informată. În concluzie, lucrarea lui Denhoff, Laufer și Solomons a fost revoluționară, oferind o nouă înțelegere a ADHD-ului și deschizând drumul pentru tratamente care au ajutat milioane de oameni.

Introducerea metilfenidatului în utilizare medicală în Statele Unite a avut loc în 1957. Inițial a fost comercializat ca un amestec de două racemate, 80% (±)-erythro și 20% (±)-threo, sub numele de marcă Centedrin.

CENTEDRIN comprimate:Compoziție: 1 comprimat de 0,01g metil-(a-piperidil)piperidil-fenilacetic clorhidrat. Efect: Psihotonic. Indicații: Oboseală mentală rapidă, lipsă de concentrare, memorie slabă, coordonare și asociere, stări depresive (în menopauză sau în convalescență), plângeri de "uscătorie de păr". Dozare: Se administrează în doze mici. Doza zilnică medie este de 2x1 comprimat, eventual 2 x 2 comprimate. Preparatul nu trebuie utilizat în mod obișnuit. Produsul nu trebuie luat în mod normal după ora 16 pentru a evita tulburările de somn. Nu-l utilizați după 16 ore sau după o doză obișnuită. 10 x 0,01g comprimate într-o cutie și in folio. Acesta poate fi comandat gratuit. FABRICĂ DE PLANTE MEDICINALE DIN KOBÁNYA, BUDAPESTA X. Dr. Laszlo Létay, BP XXL. CSEFEL. Piața Kosouth, Institutul Rendelo

Metilfenidatul a fost folosit inițial pentru a contracara comă indusă de barbiturice (Rosenberg et al., 1959), narcolepsie și depresie.

Ulterior, a fost utilizat pentru a trata deficitul de memorie la vârstnici.

Mai apoi, metilfenidatul a fost utilizat pentru a trata o varietate de afecțiuni în populația generală, inclusiv depresia, oboseala și narcolepsia. Eficacitatea sa însă nu a fost aceeași ca și în tratarea ADHD-ului (Leonard et al., 2004).

Ambalaj Ritalin din anii '50:25 tablete de 10mg Ritalin. Anti-depresiv. Doza: 1 sau 2 tablete pe zi, sau conform instrucțiunilor. CIBA
Publicitate la Ritalin din anii '50 (tradusă în scop STRICT EDUCAȚIONAL și fără scop de promovare). Textul din partea dreaptă:Medicii raportează modul în care pacienții depresivi se îmbunătățesc cu Ritalin Acești pacienți reprezintă cazurile tipice în care aproape fiecare zi coboară în chinul unei depresii negre. Pentru ei, viitorul nu oferă nicio speranță, iar toate sursele posibile de plăcere par de neatins. Acesta nu este un „blues” temporar sau oboseală, ci o melancolie profundă și omniprezentă care îi afectează fizic, mental și emoțional. Efectul Ritalinului a durat aproximativ patru ore după ce pacientul a luat prima doză, cu una sau două doze pe zi. Rezultatele au fost dramatice. Unii pacienți au declarat că au simțit că se pot „înțelege” mai bine cu viața lor de zi cu zi. Au devenit mai receptivi, iar lentoarea lor mentală a fost ameliorată. Zâmbeau și râdeau mai mult și au început să își recapete interesul pentru mediul înconjurător. În cazul pacienților care nu au obținut rezultate cu Ritalin, tensiunea arterială, numărul de sânge sau nivelul zahărului din sânge au rămas neschimbate. Medicamentul nu a produs letargie sau confuzie. "Când reasigurarea nu este suficientă... Ritalinul ajută la înviorarea zilei". O analiză obiectivă a cazurilor a arătat în mod clar că efectele benefice ale Ritalinului au fost reale și că medicamentul a avut un efect pozitiv asupra stării de spirit a acestor pacienți sever deprimați. „În Ritalin, medicii au un nou instrument pentru tratarea depresiei, care nu răspunde doar la psihoterapie sau la alte medicamente psihotrope.”. Acesta i-a ajutat pe acești pacienți care până atunci păreau de neatins. CIBA
Publicitate la Ritalin din anii '50 (tradusă în scop STRICT EDUCAȚIONAL și fără scop de promovare). Textul din partea dreaptă:Înveseliți ziua. Învingeți depresia, oboseala, letargia. Îmbunătățiți moralul și performanța cu Ritalin (clorhidrat de metilfenidat). Un nou antidepresiv și stimulent ușor amino-stimulator, fără legătură chimică cu amfetaminele. Ritalin luminează perspectivele și îmbunătățește funcția mentală, precum și starea de spirit. Atunci când energia și inițiativa sunt la un nivel scăzut, Ritalinul poate ajuta la refacerea psihicului obosit, apatic, cei supra-sedați și cei mohorâți. Fără stimularea nedorită a sistemului nervos autonom. Fără insomnie, modificări ale tensiunii arteriale sau efecte cardiovasculare în dozele recomandate. Indicații: deprimați, obosiți psihic, apatici, suprasolicitați, morocănoși. CIBA Summit, N.J.

Metilfenidatul în anii '60

Începând cu anii 1960, a fost utilizat pentru a trata copiii cu ADHD, bazându-se pe studiile anterioare, începând cu studiile psihiatrului american Charles Bradley privind utilizarea medicamentelor psihostimulante, cum ar fi Benzedrina, la copii denumiți atunci "maladjusted" (maladaptați).

În anii 1960, primul studiu controlat cu placebo și alte patru studii au demonstrat că metilfenidatul are efecte pozitive asupra simptomelor de impulsivitate, hiperactivitate și deficit de atenție.

În 1968, neurologul pediatru J. Gorden Millichap a investigat eficacitatea metilfenidatului în comparație cu amfetaminele și a ajuns la concluzia că metilfenidatul era „medicamentul de elecție” pentru tratarea simptomelor în cauză la copii și adolescenți. Dintre cei 337 de pacienți, 84% au prezentat îmbunătățiri ale simptomelor după administrarea de metilfenidat. Acest lucru contrastează cu 69% dintre cei 415 pacienți cu simptome ameliorate după administrarea amfetaminelor (Milichap, 1968).

Publicitate la Ritalin din anii '60 (tradusă în scop STRICT EDUCAȚIONAL și fără scop de promovare). Textul din dreaptă, coloana 1:Ritalinul obține rezultate cu copilul cu MBD. Ritalinul a câștigat un loc special în gestionarea copilului cu disfuncție cerebrală minimă (MBD). Ca parte a unui program terapeutic complet, s-a demonstrat că îmbunătățește comportamentul, atenția, IQ-ul de performanță, controlul motor și rata productivității în vorbire. În prezent, medicamentul de elecție în multe situații de MBD, Ritalin este bine tolerat. În comparație cu amfetaminele, au fost observate mai puține efecte adverse. Administrarea trebuie întreruptă periodic în prezența îmbunătățirii coordonării motorii și a comportamentului. Adesea, aceste întreruperi relevă faptul că comportamentul copilului prezintă o anumită „stabilizare” chiar și fără chimioterapie, permițând o reducere a dozei și eventual întreruperea tratamentului medicamentos. Desigur, Ritalinul nu este indicat pentru tulburările de personalitate și comportamentale ale copilăriei care nu sunt asociate cu MBD.
Publicitate la Ritalin din anii '60 (tradusă în scop STRICT EDUCAȚIONAL și fără scop de promovare). Textul din partea dreaptă, coloana 1: „Copilul de miercuri este plin de necazuri”. Nu trebuie să fie așa pentru copilul MBD. El poate învăța și se poate adapta dacă i se dă o mână de ajutor. Fără ajutor, copilul MBD poate fi un cititor lent, poate găsi scrisul dificil, iar aritmetica greu de înțeles. El poate fi excitabil, iar acțiunile sale pot fi perturbatoare. Rezultatul poate împiedica serios dezvoltarea sa educațională și socială. Dar, diagnosticată și tratată corespunzător, MBD (Disfuncția cerebrală minimă) poate fi ținută sub control, astfel încât copilul afectat să se poată dezvolta normal. Iar Ritalinul poate juca un rol important în programul total de reabilitare a copilului cu MBD, care include măsuri de remediere acasă și la școală. Este în prezent medicamentul de elecție în multe situații de MBD. Ritalinul este bine tolerat. Poate ajuta la controlul activității motorii excesive a copilului cu MBD și la ameliorarea problemelor comportamentale și de învățare. Desigur, Ritalinul nu este indicat pentru tulburările de personalitate și comportamentale ale copilăriei care nu sunt asociate cu MBD.

Ritalin a devenit în scurt timp unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente pentru ADHD.

Metilfenidatul în anii '70

În 1970, la 20 de ani de la brevetare, brevetul privind ingredientul activ metilfenidat a expirat. În timpul perioadei de valabilitate a brevetului, CIBA a înregistrat cifre de vânzări comparativ scăzute pentru medicament. În timpul perioadei de valabilitate a brevetului, CIBA a înregistrat cifre de vânzări comparativ scăzute pentru medicament.

Tot în 1970, metilfenidatul a fost clasificat ca substanță controlată din Schedule II (echivalentul Tabelului II românesc din Legea 143/2000) în Statele Unite ale Americii, în conformitate cu Legea privind substanțele controlate (Controlled Substances Act), din cauza îngrijorărilor privind potențialul său de abuz și dependență (Vaddadi, 1971).

Până în aprilie 1971, când a fost clasificat ca narcotic, metilfenidatul a fost disponibil fără rețetă în Germania (Eve & Rave Archive).

Metilfenidatul în anii 80

Deși efectele amfetaminelor asupra tulburărilor comportamentale hiperactive și impulsive au fost descrise încă din anii 1930, iar copiii și adolescenții cu tulburări comportamentale au fost tratați cu psihostimulante încă din 1937, metilfenidatul a cunoscut o creștere masivă a vânzărilor numai după ce ADHD a fost definit pentru prima dată ca o tulburare independentă.

Publicitate la Ritalin din anii '80 (tradusă în scop STRICT EDUCAȚIONAL și fără scop de promovare). Textul din partea de jos:Lăsați copilul ADD să își lase medicamentele acasă. Pe fondul problemelor asociate cu dozarea la prânz, Ritalin-SR® o dată pe zi oferă un confort sporit cu o eliberare susținută care vă ajută să vă mențineți copilul concentrat pe parcursul zilei de școală, fără a fi nevoie de o doză la prânz. Un comprimat o dată pe zi ajută la menținerea unui răspuns mai stabil. Confort sporit. Fără medicamente la școală. Profesorul și asistenta școlară nu sunt implicate. Ritalin-SR® o dată pe zi (metilfenidat HCl). Terapie A.D.D. cu care este ușor să trăiești. CIBA.

În 1980, cea de-a treia ediție a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale (DSM-III) a introdus oficial termenul „tulburare cu deficit de atenție (ADD)” și a diferențiat-o de alte afecțiuni psihiatrice (Williams, 1985). Aceasta a marcat un pas semnificativ în recunoașterea oficială a ADHD ca tulburare de sine stătătoare.

Metilfenidatul în anii '90

Producția și prescrierea de metilfenidat au crescut semnificativ în anii 1990, în special în Statele Unite, pe măsură ce diagnosticul ADHD a început să fie mai bine înțeles și mai general acceptat în comunitățile medicale și de sănătate mintală​​.

În 1993, 34 de kilograme de metilfenidat au fost vândute în Germania.

În SUA, DEA a înregistrat o creștere a vânzărilor de peste 500% între 1990 și 1996. De la expirarea brevetului, metilfenidatul a fost vândut sub numeroase denumiri comerciale (generice) și variante (de exemplu preparate retard sau plasturi) de diferiți producători.

Metilfenidatul în anii 2000

În anul 2000, Alza Corporation a primit aprobarea FDA din SUA pentru a comercializa Concerta, o formă cu eliberare prelungită de metilfenidat prin mecanismul de eliberare osmotică (Drug Approval Package: Concerta - methylphenidate HCl, NDA #21-121).

Publicitate la Concerta din anii '2000 (tradusă în scop STRICT EDUCAȚIONAL și fără scop de promovare). Textul: Îi încetiniți? Dozele multiple îi pot încetini. Pacienții dvs.cu ADHD pot suferi din cauza dozelor multiple de MPH: Sistem de administrare incomod, jenă pentru copil, vârfuri de concentrație și minime de concentrație multiple, complianță scăzută, este dificil să se administreze medicamente în timpul orelor de școală. Așadar, este aproape timpul să treceți la un regim de dozare simplu pentru pacienții dvs. cu ADHD.

Citește și:

Metilfenidatul (Concerta). Eficacitate și siguranță pe termen lung sau prăjitor de creier?
Motivele pentru care Concerta (metilfenidatul) este o medicație sigură și eficientă pe termen lung în ADHD, conform studiilor științifice recente.

Se estimează că numărul de doze de metilfenidat utilizate la nivel mondial în 2013 a crescut cu 66% față de 2012 (The Pharmaceutical Journal, 2015).

În 2020, metilfenidatul a fost al 41-lea medicament cel mai frecvent prescris în Statele Unite, cu peste 15 milioane de prescripții, fiind de asemenea disponibil ca medicament generic​​ (Vaduganathan et al., 2020).

Revizuirile sistematice au evaluat beneficiile și daunele acestuia, subliniind atât eficacitatea sa în gestionarea simptomelor, cât și potențialul de efecte adverse (Storebø et al., 2023).

În cercetările recente, accentul a fost pus pe înțelegerea răspunsurilor individuale la metilfenidat și pe identificarea biomarkerilor care ar putea prezice rezultatele tratamentului. Acest lucru se aliniază cu o tendință mai largă către medicina personalizată în tratamentul psihiatric (Arnett et al., 2022).

Concluzie

Ca prim medicament care a văzut o utilizare larg răspândită pentru tratamentul tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), metilfenidatul a fost precursorul și catalizatorul erei moderne caracterizată de o rată a diagnosticării în creștere, și dezvoltarea medicamentelor noi pentru ADHD.

În timpul istoriei sale adesea controversate, metilfenidatul:

Astăzi, metilfenidatul rămâne o piatră de temelie în tratamentul ADHD, în ciuda dezbaterilor continue cu privire la utilizarea sa. Istoria sa reflectă atât potențialul său terapeutic, cât și provocările gestionării unui medicament cu efecte semnificative asupra sistemului nervos central.

Bibliografie

Arnett, A. B., Rutter, T. M., & Stein, M. A. (2022). Neural Markers of Methylphenidate Response in Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Frontiers in behavioral neuroscience16, 887622. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2022.887622

Bradley, C. (1950). Benzedrine® and dexedrine® in the treatment of children's behavior disorders. Pediatrics5(1), 24-37. https://doi.org/10.1542/peds.5.1.24

Brown (1998). Charles Bradley, M.D., 1902–1979. American Journal of Psychiatry. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/ajp.155.7.968

Denhoff, E., Laufer, M. W., & Solomons, G. (1957). Hyperkinetic impulse disorder in children's behavior problems. Psychosomatic medicine, 19(1), 38–49. https://doi.org/10.1097/00006842-195701000-00005

Drug Approval Package: Concerta (methylphenidate HCI) NDA #21-121. (2000). Fda.gov. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/nda/2000/21-121_Concerta.cfm

Eve & Rave Archiv (diese Seiten werden nicht mehr aktualisiert) – 5. BtMGlV. (2024). Eve-Rave.net; Eve & Rave Webteam. https://www.eve-rave.net/abfahrer/recht.sp?text=121&cat=1&page=0

Leonard, B. E., McCartan, D., White, J., & King, D. J. (2004). Methylphenidate: a review of its neuropharmacological, neuropsychological and adverse clinical effects. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental. https://psycnet.apa.org/doi/10.1002/hup.579

Millichap, J. G., Aymat, F., Sturgis, L. H., Larsen, K. W., & Egan, R. A. (1968). Hyperkinetic behavior and learning disorders: III. Battery of neuropsychological tests in controlled trial of methylphenidate. American Journal of Diseases of Children116(3), 235-244.

Panizzon, L. (1944). La preparazione di piridil‐ e piperidil‐arilacetonitrili e di alcuni prodotti di trasformazione (Parte Ia). Helvetica Chimica Acta27(1), 1748–1756. https://doi.org/10.1002/hlca.194402701222

Rosenberg, D. G., Rape, W. C., & Rumble, L., Jr (1959). Parenteral methylphenidate HCI (ritalin) in barbiturate poisoning. Journal of the Medical Association of Georgia, 48(1), 19–21. PMID: 13621110. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13621110/

Storebø, O. J., Storm, M. R. O., Pereira Ribeiro, J., Skoog, M., Groth, C., Callesen, H. E., Schaug, J. P., Darling Rasmussen, P., Huus, C. L., Zwi, M., Kirubakaran, R., Simonsen, E., & Gluud, C. (2023). Methylphenidate for children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). The Cochrane database of systematic reviews3(3), CD009885. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009885.pub3

Narcotics monitoring board reports 66% increase in global consumption of methylphenidate. (2015). The Pharmaceutical Journal. https://pharmaceutical-journal-com.abc.cardiff.ac.uk/article/news/narcotics-monitoring-board-reports-66-increase-in-global-consumption-of-methylphenidate

Vaddadi, S. M., Czelatka, N. J., Gutierrez, B. D., Maddineni, B. C., McCall, K. L., & Piper, B. J. (2021). Rise, and pronounced regional variation, in methylphenidate, amphetamine, and lisdexamfetamine distribution in the United States. PeerJ9, e12619. https://doi.org/10.7717/peerj.12619

Vaduganathan, M., van Meijgaard, J., Mehra, M. R., Joseph, J., O'Donnell, C. J., & Warraich, H. J. (2020). Prescription Fill Patterns for Commonly Used Drugs During the COVID-19 Pandemic in the United States. JAMA323(24), 2524–2526. https://doi.org/10.1001/jama.2020.9184

Wenthur C. J. (2016). Classics in Chemical Neuroscience: Methylphenidate. ACS chemical neuroscience, 7 (8), 1030–1040. https://doi.org/10.1021/acschemneuro.6b00199

Williams J. B. (1985). The multiaxial system of DSM-III: where did it come from and where should it go? I. Its origins and critiques. Archives of general psychiatry42(2), 175–180. https://doi.org/10.1001/archpsyc.1985.01790250069009