Conform postării de pe pagina de Facebook a Ministerului (referențiată mai jos), Ministerul Educației a lansat ieri în consultare publică proiectul de Ordin pentru aprobarea „Normelor privind accesibilizarea învățământului superior pentru persoanele cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale”.
Link către proiect:
Este pentru prima dată când se elaborează un act normativ care își propune să reglementeze măsurile pe care instituțiile de învățământ superior le pot adopta pentru prestarea serviciilor de incluziune în mediul academic a persoanelor cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale. Totodată, proiectul reflectă drepturile și obligațiile persoanelor cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale. Printre drepturile prevăzute în acest act normativ se regăsesc:
- locuri finanțate de la bugetul de stat;
- servicii de informare și comunicare pentru facilitarea incluziunii în comunitatea academică;
- acces adaptat în spațiile instituției de învățământ superior (spații de învățământ, spații administrative, spații de cazare și masă, spații de lectură, săli pentru activitățile sportive etc.);
- acces la informațiile și resursele educaționale într-un format adaptat;
- servicii de asistență în desfășurarea activităților didactice, adaptate nevoilor individuale;
- resurse educaționale adaptate nevoilor individuale;
- acces la activitățile non-formale/extra-curriculare organizate de instituția de învățământ superior; burse;
- metode de admitere și de evaluare adaptate nevoilor individuale;
- sprijin în identificarea și derularea practicii de specialitate.
Dacă sunteți o persoană în căutare de îndrumare pentru dvs. și/sau pentru o altă persoană aflată în grija dvs., este esențial să consultați direct un medic sau un specialist în sănătate mintală calificat pentru a primi sfaturi personalizate și adaptate specificităților situației personale. Această abordare asigură că veți beneficia de o îndrumare profesională înțeleaptă și cu adevărat relevantă pentru nevoile dvs. unice. Puteți găsi o listă de recomandări din comunitate pe site-ul DoctorADHD.com
Dacă sunteți un profesionist, accentuăm importanța angajamentului dvs. într-un proces continuu de formare profesională și educație, precum și necesitatea obținerii de supervizare clinică adecvată.