Grup de suport 🤗 Login

Drepturile copiilor cu dizabilități în România

Drepturile copilului cu dizabilități pot fi de natură financiară, facilitarea integrării sociale și școlare, la incluziune, măsuri speciale la nivel național și european, transport, credite a căror dobândă este suportată de către stat, burse medicale, consiliere și psihoterapie.

by Andrei Hodorog

Drepturile copiilor cu dizabilități în România

Împarte acest articol!

Drepturile copiilor cu dizabilități în România

Drepturile copiilor cu dizabilități în România
💡
Nimic din ceea ce urmează NU reprezintă sfat legal, medical sau profesional de orice natură. Referințele către portalul legislativ românesc și alte ruse de autoritate, precum site-urile autorităților locale și naționale au fost inserate pe parcursul articolului.

Această revizuire subiectivă a legislației ar putea fi parțial incorectă sau incompletă.

Vă încurajez să consultați un profesionist legal și/sau medical calificat pentru sfaturi adaptate situației dvs. și totodată să vă adresați autorităților naționale / locale relevante.

Drepturile generale ale copilului cu dizabilități

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD), capitolul Copii cu dizabilități precizează:

  1. Statele Părți vor lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că minorii cu dizabilități se bucură pe deplin de toate drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în condiții de egalitate cu ceilalți copii.
  2. În toate acțiunile care privesc copiii cu dizabilități, va fi luat în considerare cu prioritate interesul superior al copilului.
  3. Statele Părți vor asigura copiilor cu dizabilități dreptul de a-și exprima liber opiniile în toate aspectele care îi privesc, ținând seamă de opiniile lor în funcție de vârstă și gradul de maturitate, în condiții de egalitate cu ceilalți copii. De asemenea, în realizarea acestui drept, li se asigură asistență adecvată dizabilității și vârstei.

Convenția ONU a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (CRPD) se regăsește aici:

Convention on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD) | Division for Inclusive Social Development (DISD)
Convention Ratifications/Accessions: 191 Signatories*: 164

Copiii cu dizabilități, sau reprezentanții legali ai acestora, cetățeni români, cetățeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reședința în România, beneficiază de drepturile persoanelor cu dizabilități/handicap acordate în scopul integrării și incluziunii sociale a acestora, reglementate de Legea 448/ 2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

LEGE 448 06/12/2006 - Portal Legislativ
LEGE 448 06/12/2006 - Portal Legislativ

Acces efectiv și fără discriminare

Copiii cu dizabilități beneficiază de acces efectiv și fără discriminare, la:

Cuantumul alocației este stabilit în raport cu indicatorul social de referință (ISR) care reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat.

Promovarea și respectarea drepturilor copiilor cu dizabilități/handicap revin, în principal, autorităților administrației publice locale unde au domiciliul sau reședința aceștia și, în subsidiar, respectiv complementar, autorităților administrației publice centrale, societății civile și familie sau reprezentanții legali.

Părinții sau reprezentanții legali au obligația de a respecta și/sau urma serviciile prevăzute în planul de recuperare pentru copiii cu dizabilități încadrați în grad de handicap.

Pentru asigurarea accesului nemijlocit și neîngrădit la servicii, în baza principiului egalizării șanselor, autoritățile publice competente au obligația să asigure resursele financiare necesare și să ia măsuri specifice.

Accesul la educație al copiilor cu dizabilități

Copiii cu dizabilități/handicap au acces liber și egal la orice formă de educaţie, indiferent de vârstă, în conformitate cu tipul, gradul de handicap și nevoile educaționale ale acestora și au următoarele drepturi:

Elevii și tinerii cu cerințe educaționale speciale pot dobândi calificări profesionale corespunzătoare tipului și gradului de deficiență.

Pentru persoanele autiste adulte (diagnosticate cu Tulburare din Spectrul Autist), citește și ORDIN nr. 692 din 23 mai 2013 privind modificarea cap. 1 din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap:

ORDIN 692 23/05/2013 - Portal Legislativ
ORDIN 692 23/05/2013 - Portal Legislativ

Drepturile copilului cu dizabilități de grad încadrat ca fiind grav

Copilul cu handicap încadrat ca fiind grav are dreptul la un asistent personal. Acesta poate fi unul dintre părinți, un alt membru al familiei sau o persoană desemnată de aparținători. Asistentul personal este angajat la Direcția de protecție a copilului din cadrul primăriei de care aparține familia copilului cu grad grav de handicap.

Părinții au opțiunea de a nu angaja un asistent personal și, în acest caz, unul dintre ei poate primi lunar o îndemnizație de însoțitor cu handicap. În cazul încadrării „grav cu asistent personal”, îndemnizația în valoare de 1.898 lei va fi acordată după transmiterea cererii de opțiune, potrivit prevederilor Art. 42, al. 5 din Legea nr. 448/2006.

Mai există dreptul la:

CONTRACT CADRU 26/05/2023 - Portal Legislativ
CONTRACT CADRU 26/05/2023 - Portal Legislativ

Facilități

Aceste facilități se pot solicita la DGASPC cu data de 1 a lunii următoare dobândirii certificatului de încadrare în grad de handicap):

Drepturile copilului cu dizabilități de grad încadrat ca fiind accentuat

Copiii încadrați în grad de handicap accentual nu beneficiază de asistent personal. Drepturile acestei categorii sunt următoarele:

CONTRACT CADRU 26/05/2023 - Portal Legislativ
CONTRACT CADRU 26/05/2023 - Portal Legislativ

Facilități

Aceste facilități se pot solicita la DGASPC cu data de 1 a lunii următoare dobândirii certificatului de încadrare în grad de handicap):

Drepturile copilului cu dizabilități de grad încadrat ca fiind mediu

CONTRACT CADRU 26/05/2023 - Portal Legislativ
CONTRACT CADRU 26/05/2023 - Portal Legislativ

Facilități

Aceste facilități se pot solicita la DGASPC cu data de 1 a lunii următoare dobândirii certificatului de încadrare în grad de handicap):

• card de parcare;
• scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale (reprezentantul legal);
• elevii cu handicap și/sau cu cerințe educative speciale beneficiază gratuit de masă și cazare in internatele școlare;
• posibilitatea accesării la DGASMB a stimulentului financiar de 1.000 lei pentru copiii cu handicap, pe perioada derulării proiectului, de către Primăria Municipiului București;
• posibilitatea solicitării alocației de hrană pentru adulții/copiii diagnosticați cu cod tip handicap 8, la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială.

Subvenții pentru copii cu cerințe educaționale speciale (CES)

Copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) beneficiază de alocația zilnică de hrană și de cea pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017:

HOTARARE 564 04/08/2017 - Portal Legislativ
HOTARARE 564 04/08/2017 - Portal Legislativ

Articol dedicat cerințelor birocratice împărțite pe județe:

Acte necesare orientării şcolare elevilor cu nevoi speciale
Nimic din cadrul acestui articol NU reprezintă sfat medical, legal sau profesional de orice natură. Aceasta este o adaptare după conțnutul prezent pe site-ul CJRAE Hunedoara (link către sursa originală în cadrul primului paragraf după titlu).

În 2022, au avut loc schimbări legislative care au vizat cuantumul sumelor acordate copiilor cu CES, prevederi valabile pentru anul școlar 2022-2023.

Aceste drepturi se majorează cu 50% în anul școlar 2022-2023 și pentru copiii pentru care nu s-a stabilit o măsură de protecție specială, adică pentru toți, indiferent că sunt în centre de plasament sau nu.

Măsura se aplică copiilor din grădinițe, școli, licee, din învățământul de masă și special, public sau privat, potrivit reglementărilor în vigoare.

Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și a încălțămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecție a copilului, precum și de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din cadrul direcțiilor generale județene/a municipiului București de asistență socială și protecția copilului.

Legea Educației Naționale, Art. 51, alin. 2

Drepturile financiare se acordă copiilor cu certificat de orientare școlară, obținut de la centrele CMBRAE/CJRAE, din învățământul preuniversitar, inclusiv celor din învățământul confesional și privat, potrivit următoarei legi:

HOTARARE 564 04/08/2017 - Portal Legislativ
HOTARARE 564 04/08/2017 - Portal Legislativ

Alocația zilnică de hrană

Se plătește în primele 10 zile lucrătoare ale lunii pentru luna/lunile precedentă.Cuantumul se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului.

HOTARARE 564 04/08/2017 - Portal Legislativ
HOTARARE 564 04/08/2017 - Portal Legislativ

Cazarmamentul

Cazarmamentul constă în bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive. Este vorba de o sumă fixă care se acordă pe an școlar, în funcție de vârsta copilului, în două tranșe.

Cuantum minim cazarmament 2022 -2023:

Limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive.

Acte necesare obținerii indemnizației pentru CES

Aceste drepturi financiare se acordă pe bază de cerere scrisă, depusă la unitatea de învățământ la care este înscris copilul cu CES, în perioada 1-30 septembrie a fiecărui an școlar, de către beneficiarul major, părintele sau alt reprezentant legal al copilului cu CES, după caz, însoțită de următoarele documente, în copie:

Guvernul a hotărât majorarea cu 50% a drepturilor financiare în cazul în care copilul cu CES are și certificat de încadrare în grad de handicap.

Stimulent financiar pentru copiii cu handicap din București

Din 2017, copiii încadrați în orice grad de handicap din București, primesc un Stimulent financiar care să susțină integrarea socială. Acte necesare obținerii acestui stimulent financiar sunt:

Actele se pot depune:

Reducerea programului de lucru pentru părintele care are în îngrijire un copil cu dizabilități (handicap)

Conform Legii 448/2006 se acordă program de lucru redus la 4 ore pentru părintele care are în îngrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui.

LEGE 448 06/12/2006 - Portal Legislativ
LEGE 448 06/12/2006 - Portal Legislativ

În acest caz persoana care se ocupă efectiv de creșterea copilului cu handicap și care a optat pentru reducerea programului de lucru la jumătate de poate beneficia de un „stimulent de inserție” în valoare lunară de 650 de lei.

Acte necesare obținerii stimulentului de inserție pentru părintele cu program redus la 4 ore:

Obligatorii pentru toate situațiile (acte în copii + originale):

În anumite cazuri se pot solicita și:

Asistentul personal pentru copilul cu dizabilități (handicap) încadrat ca fiind grav

Copilul cu handicap grav are dreptul la un asistent personal. Poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcția de asistent personal persoana care îndeplinește următoarele condiții:

Legea spune că nu pot deține calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.

Ce alte drepturi are asistentul personal

Pe perioada îngrijirii și protecției persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:

Pe perioada absenței temporare a asistentului personal, angajatorul are obligația de a asigura persoanei cu handicap grav un înlocuitor al asistentului personal. În situația în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordă indemnizația prevăzută la Art. 43, alin. (1) din Legea 448/2006, cu modificările și completările ulterioare sau găzduirea într-un centru de tip respiro:

LEGE 448 06/12/2006 - Portal Legislativ
LEGE 448 06/12/2006 - Portal Legislativ

Cardurile sociale pentru copiii cu handicap

De la 1 iunie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”.

Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominală de câte 250 de lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Această inițiativă este cea mai importantă de acest gen derulată până acum în România, din perspectiva numărului de beneficiari.

Printre beneficiari se numără și părinții copiilor cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Cardurile se alimentează o dată la două luni și pot fi folosite doar pentru achiziționarea alimentelor de bază.

Guvernul României a luat două decizii extrem de importante pentru persoanele şi familiile aflate în situaţie de vulnerabilitate, şi anume, referitor la cardul pentru alimente s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card şi acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei odată la două luni. Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creşterii preţului la alimente a fost crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei.

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Cardul european pentru dizabilitate

Comisia Europeană a colaborat cu persoanele cu handicap și cu susținătorii acestora pentru a testa cardul european pentru dizabilitate. Opt țări utilizează deja cardul european pentru dizabilitate, un sistem voluntar de recunoaștere reciprocă a statutului de persoană cu handicap și a unor beneficii conexe.

Cardul european pentru dizabilitate garantează accesul egal la anumite drepturi transfrontaliere, mai ales în domeniile culturii, agrementului, sportului și transporturilor.

Pe baza acestei experiențe reușite, până la sfârșitul anului 2023, Comisia Europeană va propune un card european pentru dizabilitate care să fie recunoscut în toate țările UE. Cardul le va permite persoanelor cu handicap să beneficieze de sprijinul adecvat atunci când călătoresc sau se mută în altă țară din Uniunea Europeană.

Un proiect-pilot a fost lansat în februarie 2016 în cadrul unui grup format din opt țări ale UE: Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Italia, Malta, România, Slovenia.

Potrivit strategiei UE privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), Comisia va propune, până la sfârșitul anului 2023, crearea unui card european pentru dizabilitate care să fie recunoscut în toate statele membre. Demersul se va baza pe proiectul-pilot privind cardul UE pentru dizabilitate aflat în desfășurare în opt state membre și pe cardul european de parcare pentru persoanele cu handicap.

Terapie gratuită pentru copiii cu dizabilități

Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul Național „Din grijă pentru copii” a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie 2022:

HOTARARE 1389 16/11/2022 - Portal Legislativ
HOTARARE 1389 16/11/2022 - Portal Legislativ

Pasul 1 – Cine poate sesiza nevoie de sprijin psihologic a copilului?

Pasul 2 – Cine poate face recomandarea oficială?

Pasul 3 – Selectarea psihologului:

Pasul 4 – Serviciile de terapie

Bursele sociale medicale pentru copiii cu dizabilități

200 de lei pe lună se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat înscriși la cursurile cu frecvență, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali.

ORDIN 1306 17/11/2016 - Portal Legislativ
ORDIN 1306 17/11/2016 - Portal Legislativ

Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital. Lista cu afecțiuni/ dizabilități ale copiilor care pot beneficia de bursa medicală este structurată tipologic conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor bio-psiho-sociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

  1. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;
  2. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;
  3. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;
  4. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;
  5. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;
  6. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;
  7. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;
  8. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;
  9. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;
  10. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;
  11. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);
  12. boli genetice;
  13. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările post-transplant;
  14. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la punctele 1-13 este luată în considerare.
💡
Informațiile prezentate pe acest site sunt oferite cu intenția de a servi drept resurse educaționale de bază și nu sunt menite să substituie consilierea profesională specializată.

Dacă sunteți o persoană în căutare de îndrumare pentru dvs. și/sau pentru o altă persoană aflată în grija dvs., este esențial să consultați direct un medic sau un specialist în sănătate mintală calificat pentru a primi sfaturi personalizate și adaptate specificităților situației personale. Această abordare asigură că veți beneficia de o îndrumare profesională înțeleaptă și cu adevărat relevantă pentru nevoile dvs. unice. Puteți găsi o listă de recomandări din comunitate pe site-ul DoctorADHD.com

Dacă sunteți un profesionist, accentuăm importanța angajamentului dvs. într-un proces continuu de formare profesională și educație, precum și necesitatea obținerii de supervizare clinică adecvată.