Grup de suport 🤗 Login

"ADHD-ul este o experiență de viață în sine. DSM ar trebui să reflecte acest lucru"

Dr Willliam Dodson afirmă: "Definiția noastră diagnostică este extrem de inadecvată în virtutea faptului că ignoră emoțiile, cogniția, sexul, hormonii, ADHD la bătrânețe, ADHD la menopauză și efectele ADHD asupra unei personalități în dezvoltare.".

by Andrei Hodorog

"ADHD-ul este o experiență de viață în sine. DSM ar trebui să reflecte acest lucru"

Împarte acest articol!

"ADHD-ul este o experiență de viață în sine. DSM ar trebui să reflecte acest lucru"

"ADHD-ul este o experiență de viață în sine. DSM ar trebui să reflecte acest lucru"
💡
Nimic din cadrul acestui articol NU reprezintă sfat medical. Aceasta este o traducere / adaptare în limba română a articolului original, de la Attitude Magazine:

ADHD Is a Whole-Life Experience. The DSM Needs to Reflect That

Este posibil să existe erori și neconcordanțe în această traducere în ceea ce privește terminologia medicală și generală. Opiniile expuse de către acest articol NU îmi aparțin în mod necesar. Este posibil să existe prezent limbajul patologizant, datorită contextului medical.

Afirmațiile din articol aparțin, conform sursei, lui Dr William Dodson

Zilele Manualului diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM-5) sunt probabil numărate. În primul rând, restul lumii definește deja criteriile pentru afecțiuni folosind Clasificarea internațională a bolilor (ICD-10-CM), care a devenit clasificarea oficială a sănătății a guvernului american în 2014. Dar, mai semnificativ, DSM pur și simplu nu descrie ADHD așa cum îl experimentăm noi ceilalți.

DSM a fost scris exclusiv de către și pentru uzul cercetătorilor, nu pentru consumatori sau pentru clinicienii practicieni, și descrie doar comportamente din copilărie. Orice altceva a fost ignorat în mod intenționat încă de la începuturile ADHD, de dragul publicării de cercetări care să valideze ADHD ca fiind un lucru real, cu deficiențe extrem de semnificative la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Definiția noastră diagnostică este incompletă și extrem de inadecvată în virtutea faptului că ignoră dereglarea emoțională, cogniția, sexul, hormonii, ADHD la bătrânețe, ADHD la menopauză și efectele ADHD asupra unei personalități în dezvoltare.

Iată care sunt dimensiunile care lipsesc din criteriile DSM pentru ADHD:

Emoțiile

Cea mai dăunătoare trăsătură a ADHD la toate vârstele, dereglarea emoțională, nu a fost menționată în DSM ca o componentă fundamentală, deoarece emoțiile sunt greu de cercetat.

De ce? Pentru că nu sunt întotdeauna prezente.

Ele sunt foarte greu de măsurat. (De exemplu, cât de gravă este o criză de furie? Cum anume ar putea cineva să măsoare și să compare o criză de furie cu alta, chiar și la același copil? Nu se poate face).

Oamenii se simt stânjeniți atunci când nu-și pot controla propriile emoții și, astfel, ascund tocmai deficiențele care trebuie studiate.

Problemele de control al emoțiilor sunt mai perturbatoare și mai dureroase decât toate celelalte trăsături de bază ale ADHD (neatenție, impulsivitate și hiperactivitate/hiperactivitate) la un loc. Subiectul reglării emoționale în ADHD a început să apară în literatura de cercetare abia în ultimii ani și, chiar și acum, mai ales în reviste europene.

Vârsta

Criteriile ADHD nu au fost niciodată validate în cadrul unui studiu cu participanți cu vârsta de peste 16 ani. Toate cercetările asupra adulților au fost realizate folosind versiuni întortocheate ale criteriilor din copilărie. Pentru ca un adult să îndeplinească criteriile bazate pe copilărie, acesta ar trebui să funcționeze la nivelul unui copil de vârstă școlară primară cu ADHD netratat.

Deși în 1980 a fost recunoscut oficial faptul că ADHD persistă, de obicei, în viața adultă, abia acum, 43 de ani mai târziu, abia a început munca de redactare a criteriilor oficiale pentru ADHD la adulți.

Dezvoltarea

ADHD rămâne aceeași pe tot parcursul vieții. Noi suntem cei care ne schimbăm pe măsură ce provocările vieții cresc, se schimbă și cer mai mult de la noi. Suntem foarte diferiți la vârsta de 28 de ani de ceea ce eram la opt sau 18 ani.

Acest lucru face ca ADHD să pară că se schimbă, când nu este așa. Sursele deficiențelor din ADHD sunt aceleași, medicamentele și dozele de medicamente folosite pentru ADHD sunt aceleași, iar problemele cu controlul expresiei emoționale rămân aceleași.

Sexul

Pur și simplu, odată se credea că femeile nu suferă de ADHD pentru că nu sunt la fel de hiperactive și perturbatoare ca bărbații. Aceasta este încă o problemă semnificativă. Niciun studiu de cercetare existent nu implică doar femei la vârsta adultă.

Este timpul pentru o schimbare de gândire!

ADHD a fost cândva o idee vagă și controversată. Astăzi, nicio persoană rațională nu se îndoiește că ADHD există și că, dacă nu este tratată, poate avea consecințe devastatoare până la vârsta adultă. A venit timpul să vedem imaginea completă a ADHD. Este mai mult decât o tulburare de comportament; afectează emoțiile și afectează viețile a milioane de oameni.
Dacă tot suntem aici, ar trebui să acordăm aceeași atenție, gândire și cercetare și componentelor suplimentare ale ADHD care afectează oamenii în fiecare zi: tulburările de somn cauzate de hiperactivitatea ADHD, sensibilitatea la respingere și efectele unui sistem nervos ADHD asupra dezvoltării personalității.

William Dodson, M.D., psihiatru și consultant în medicina ADHD pentru adulți.

💡
Invit pe toată lumea să se aboneze la newsletter și să considere abonamentul About ADHD România VIP (29 RON / lună) pentru susținere constantă! https://www.despreadhd.ro/#/portal/signup
💡
Dacă acest articol ți-a fost de folos și dorești să susții creșterea acestui proiect și crearea de articole și resurse gratuite noi, poți dona dând click aici.
💡
Alătură-te grupului About ADHD România pe Facebook!
💡
Urmărește About ADHD România pe Facebook, pentru ultimele articole, live-uri și alte resurse.
💡
Informațiile prezentate pe acest site sunt oferite cu intenția de a servi drept resurse educaționale de bază și nu sunt menite să substituie consilierea profesională specializată.

Dacă sunteți o persoană în căutare de îndrumare pentru dvs. și/sau pentru o altă persoană aflată în grija dvs., este esențial să consultați direct un medic sau un specialist în sănătate mintală calificat pentru a primi sfaturi personalizate și adaptate specificităților situației personale. Această abordare asigură că veți beneficia de o îndrumare profesională înțeleaptă și cu adevărat relevantă pentru nevoile dvs. unice. Puteți găsi o listă de recomandări din comunitate pe site-ul DoctorADHD.com

Dacă sunteți un profesionist, accentuăm importanța angajamentului dvs. într-un proces continuu de formare profesională și educație, precum și necesitatea obținerii de supervizare clinică adecvată.